ORGANİK TARIM HAVZASI GİRİŞİNDEKİ KAPATILAN KÜLLÜK, SOSYAL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

RİZE’nin Ahzüita ilçesinde, Hemşin örgensel ekincilik havzası girişinde 25 bin metrekare olan ve daha önce çöp dökülen ambarlama alanının temizlenerek reviş, dinlenme, spor tesisleri ile park yeri ve toplumsal tesisler yapılması üzere emek başlatıldı. Alım Satım Kaymakamı Mustafa Akış, Örgensel tarım vadisinin girişinde böyle keder tıpkı manzaranın olması makul değildi. Çöplerden arındırılan düz içtimai alana dönüştürülecek dedi.

Şarki Karadeniz’de benzeri gün tiran atıkların kesintili bertaraf edilmesi ve gelişigüzel vahşi ambarlama yöntemlerinin uygulanması ile kirlilik oluşan fakat 4 sene evvel acımasız atık kaldırılmış tesislerinin devreye alınmasıyla gübür dökülmesi durdurulan vadi, öz ve misil kenarları, sakat haline dönüştürülüyor. Rize’nin Aksata ilçesinde, Hemşin uzvi ekincilik havzasına 5 kilometre mesafedeki 25 bin metrekarelik düzlük olan ve henüz önce çöp dökülen yabani gübür ambarlama alanı; Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce alınan kararın ardından kapatıldı. Çöplerden arındırılan alanda gidiş, dinlenme, spor tesisleri ile otopark ve toplumsal tesisler yapılması amacıyla düzentileme başlatıldı.

‘SOSYAL ALANA DÖNÜŞECEK’

Iş Kaymakamı Mustafa Akın, ilçeye mail mesafedeki alanı yeşile dönüştüreceklerini belirterek, Hemşin ile Alım Satım arasındaki kara yolundaki bu saha etraflı yıllardır yararsız depolama alanı namına kullanılıyordu. 3 kamer ilk mehabet kurumlarımızın okkalı tıpkısı iş birliği ile düzentileme başlatıldı. Karadeniz Beceri Üniversitesi’nden Osman Üçüncü hocamızın ustalık raporu, Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği l Müdürlüğü, Iş Belediyesi, Izzet Akarsu İşleri’nin teknik elemanları ve kaymakamlığımızla gelişigüzel burada aynı proje uygulama alanı oluşturuldu. DSİ’nin makine ekipmanları ile dere ıslahı kapsamında bu alan arıtılmış oldu. Yaklaşık 25 dönüm benzeri yer kazandık burada. Derenin yanındaki irtifak duvarları de yapıldıktan sonradan burayı Münasebet ilçemize, gençlerin farklı sportif faaliyetlerini yapabileceği alanlarla birlikte mesire alanı kazandıracağız. Rize-Artvin Havalimanı’nın açılması ile beraber çok çok ziyaretçi alıyoruz. Organik ekincilik vadisinin girişinde hakeza elem tıpkı manzaranın olması makul değildi. Çöplerden arındırılan kayran toplumsal alana dönüştürülecek diyerek konuştu.

Çöp dökülen sahanın yakınındaki sitede oturan Nurten Fıstık da Çöplerden kontekst haddinden fazla fazla semptom oluyordu. Deminden vadi kapatıldı ve yeşil alana dönüştürülecek, çok mutluyuz. Aynı daha yararsız dökülmesini istemiyoruz. Yemyeşil benzeri vadinin içerisindeyiz orada gübür hiç yakışmıyordu dedi.

Asife Kocabaş ise gübür nedeniyle oluşan kokudan ve sinekten haddinden fazla maraz yaşadıklarını anlatarak, Çok şikayetçiydik. Binnetice gübür dökülmesi yasaklandı. Orası üstelik dinlenebileceğimiz bire bir alana dönüşecek, karara mutlu olduk. Bu kadar sunturlu yeşilliklerin arasında sonunda saf çekicilik alacağız diye konuştu.

Share: