2022 Yılı Tarım Destekleri Açıklandı: Çiftçilere Destek Ödemeleri 2023 Yılında Yapılacak

2022 yılına ilgili zirai destek ödemelerine ilgilendiren Reisicumhur Kararı, Resmi Gazete’birlikte yayınlandı. Buna bakarak; Türkiye Tarım Havzaları Istihsal ve Sübvansiyon Modeli kapsamında buğday, rüşvet, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 75 lirası mazot, 46 lirası basma kalkışmak amacıyla 121 lira destek sağlanacak. Gözyaşı öz üreticilerine kilo başına verilecek prim ödemesi 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Örgensel matbu ve organik tarım ile dolgunca ekincilik desteklerinde ise artım yapılmadı. Destek ödemeleri 2023 yılında yapılacak.

“2022 Yılında Yapılacak Zirai Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Basılmış ve Sertifikalı Soy Sop Tasarruf Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’da yayınlandı. Değişmeyen, 1 Sülale 2022 tarihinden laflamak üzere bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Buna göre, Ekinci kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, rüşvet, çavdar, yulaf ve tritikale için 75 lirası süt ve 46 lirası gübre görünmek üzere toplanmış 121 lira bindi verilecek.

EN FAZILETKÂR ÖDEME CEHRE VE ÇELTİKTE

Dekar başına bildirme erdemli bindi ödemesi pamuk ve çeltikte olacak. Buna göre, iğ ve çeltik üretenlere dekar başına 250 lira mazot ve 21 liralık gübre desteği tevessül etmek için toplamda 271 teklik; nohut, arık fasulye ve yasmık üretiminde dekar başına 75 liralık mazot ve 21 teklik matbua desteği görünmek için 96 liralık; patates ve soya üreticilerine dekara 125 teklik mazot ve 21 lira gübre olmak amacıyla 146 liralık; dünya ayçiçeğinde dekara 88 teklik mazot ve 21 liralık matbua desteği tutmak üzere toplam 109 teklik destek ödemesi yapılacak.

Dane darı ve fındık ve başka ürünlerde süt desteği dekara 62 liralık, matbu desteği 21 liralık gelmek için 83 lira, kanolada dekara 88 teklik motorin ve 21 liralık gübre desteği tevessül etmek amacıyla hep 109 lira, aspir için dekara 76 liralık süt ve 21 lira basma kalkmak için 97 liralık destek ödenecek.

Kuru soğan, gözyaşı öz ve zeytinde dekara 63 teklik mazot ve 21 teklik matbua tevessül etmek amacıyla 84 teklik, yemleme bitkilerinde dekara 94 lira süt ve 21 teklik gübre desteği ile 115 teklik bindi ödemesi yapılacak.

NADAS İÇİN DEKAR BAŞINA 38 LİRA MAZOT DESTEĞİ SAĞLANACAK

Ekincilik destekleri kapsamında nadasa bırakılan arazilere üstelik bindi sağlanıyor. 2022 yılı destekleri kapsamında, nadasa bırakılan ekincilik arazileri amacıyla 38 lira mazot desteği verilecek.

ORGANİK TEZEK DESTEĞİ ARTMADI

İlk öğün 2019 yılında ödenmeye başlanan acımasız organik-organomineral basılmış desteği kapsamında örgensel matbu kullanan çiftçilere sunulan bindi miktarı değişmedi. Uzvi basılmış kullanan çiftçilere 2022 üretim yılı üzere dekara 20 lira destek ödenecek.

TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ 40 LİRADAN 50 LİRAYA ÇIKTI

Arazi Çözümleme Desteği, asgari 50 dekar ve vücut tarım arazilerinde, ilave rastgele 50 dekara büyüklüğünde aynı analiz amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izinli Yerey Analiz laboratuvarlarına analiz başına sabık sene 40 teklik olan destek 50 liraya çıkarıldı.

ORGANİK TARIMDA BINDI ARTIŞI YOK

Üç kategoride ödenen örgensel tarım desteğinde rastgele çoğalma yapılmadı. Bir Numara kategoride ferdî nişane sertifikası ile istihsal yapanlara geçen yıl olduğu üzere dekara 100 liralık, bire bir kategoride üretici grubu eser sertifikasıyla üretim yapanlara 50 liralık ödenecek. İkinci kategoride bireysel ürün sertifikasıyla üretim yapanlara 40, kol sertifikasıyla istihsal yapanlara 20 teklik, üçüncü kategoride ise dekara 10 liralık destek ödenecek.

İYİ TARIM DESTEĞİNE ARTIŞ YAPILMADI

İyi tarım desteklerinde dahi temas artma yapılmadı. Güzeşte yıl olduğu üzere iyi tarım uygulamalarında dekar başına 150 liralık ile 10 lira beyninde değişen oranlarda destek ödemesi yapılacak. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Örgensel Ekincilik Bilgelik Sistemi’ne kayıtlı, örgensel statüde bulunan kovanlar amacıyla arı yetiştiriciliği eden çiftçilere kapçık başına 15 liralık destek verilecek.

ZEYTİN REHABİLİTASYONU DESTEĞİ DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Fındık üreticilerine düzlük bazlı gelir desteği kapsamında, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 teklik adına ödenecek. Acımasız organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 20 lira sübvansiyon ödemesi yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 liralık bindi verilecek.

AYIRT ÖDEMESİNDE 18 ÜRÜNDEN TAKKADAK YAŞ ÖZ DESTEĞİ ARTTI

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler amacıyla verilecek destekler de tayin edildi. Buna bakarak, 2022 üretim yılında prim desteği adına adlandırılan ayırt ödemesinde 18 üründen hoppadak gözyaşı çay desteği 13 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı. Değişik ürünlerde bindi artışı yapılmadı. 2020 ve 2021 istihsal yılında olduğu kadar 2022 yılında birlikte yağlık günâşık, sıska fasulye, nohut, mercimekte kilo başına 50 kuruş bindi verilecek. Kütlü pamukta kilo başına 110 kuruş, soyada 60, kanolada 80, aspirde 55, dane mısırda 3, buğday, rüşvet, çavdar, tritikale ve çeltikte 10 kuruş, zeytinyağında 80 ve dane zeytinde 15 kuruş destekleme primi ödemesi yapılacak.

SU SIKINTISI OLAN BÖLGELERDEKİ ÜRETİME FARK ÖDEMESİNE İLAVE YÜZDE 50 BINDI ÖDENECEK

Bu arada, su kısıtı olan bölgelerde nohut, yasmık ekenlere verilen fark ödemesine arttırma yüzdelik 50 bindi ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

HAVZA DIŞINDA ÜRETİM YAPANLARA DESTEK YOK

Cumhurbaşkanı Kararı mucibince, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Sübvansiyon Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, matbua, fark ödemesi, dar içi sertifikalı tohum yararlanma, ağızotu bitkileri ve fındık düzlük bazlı sağlık desteği verilmeyecek.

YEM ÜRETİCİLERİNE HASAT KAYDIYLA BINDI SAĞLANACAK

Ekincilik Havzaları Istihsal ve Tutma Modeli kapsamında yemleme bitkileri desteğinde ÇKS’ye kayıtlı arazileri üstünde anif yem göstermek üzere çokça almanak ve biricik almanak yemleme bitkileri ekimi özne üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla destek sağlanacak.

Yem bitkileri istihsal desteği, dekar başına gelmek üzere korunga üzere 90 teklik, tek yıllık yem bitkileri üzere 60 liralık, silajlık ekilişler (iz/cılız) amacıyla 60 liralık, bireşimli çayır otlak için 150 teklik, çokça yıllık yemleme bitkilerinde iz olanlar için 90 liralık, cılız olanlar üzere bile 40 teklik ve silajlık ekilişler için 100 liralık olacak.

Yer şeş sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca belirleme edildiği havzalarda bu sene ekilen ağızotu bezelyesi, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için ağızotu bitkisi desteğine arttırma yüzde 50 bindi verilecek.

BUZAĞI BAŞINA 500 LİRA DESTEK

Hayvancılık alanında, programlı aşıları evet, 4 kamer ve vücut yaşta, ilkine buzağılama yaşı bildirme aşkın 960 dönüş yahut akıbet iki buzağılama arası genişlik çok 600 ahit olan ineklerin doğan buzağıları üzere hayvan başına 500 lira bindi sağlanacak.

Veca, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Kargaşa, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van’dahi doğan buzağılar üzere ilave 200 lira ödenecek.

Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, müstear tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 100 liralık bindi ödenecek.

Buzağı destek şartlarını karşılayan buzağı başına ödeme vahit miktarlarının 20 başa kadar kâffesi, 21-100 başa kadar yüzdelik 75’i, 101-500 temel üzere yüzde 50’si ödenecek.

DİŞİ MANDALAR İÇİN 500 LİRA BINDI

Dişi mandalar için 500 teklik, kök kütüğüne kayıtlı dişi mandalar için ilave 300 lira, programlı aşılarının tamamlanması kaydıyla 4 kamer ve cisim malaklar için 500 liralık, kaynak kütüğüne mukayyet malaklar için bile ilave 300 lira, takma tohumlamadan doğan malaklara antrparantez ilave 500 liralık destek ödenecek.

Islah gayeli benzen mazruf analizi yapılan ve bakanlıkça belirlenen süt nitelik kriterlerini sağlayıcı suni tohumlamadan doğan akman sütçü yahut şişko soy beher hindi için 100 liraya büyüklüğünde bindi verilecek.

En bir iki 1 kafa, genişlik fazla 50 baş düve (camız karışma) alımına de bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 40’ı ensiz içinde zade ve düve merkezlerinden temin edilen düvelere ise yüzde 50’si büyüklüğünde tutma ödemesi yapılacak.

HASTALIKLARDAN ARİ İŞLETME DESTEĞİ 600 LİRA

Hastalıklardan cavlak pres desteği, damızlık boğalar dışındaki 6 ay gövde yaştaki koca hayvanat dünya, tüm sığırlar üzere hayvan sahiplerine 600 teklik ödeme gerçekleştirilecek.

Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa büyüklüğünde cümle, 501 kelle ve üzeri için yüzde 50’sine denk mevrut tutarın ödenmesi vasıtasıyla uygulanacak. Ayrıca Onaylı Benzen Çiftliği Sertifikası’na sahip işletmelerdeki üryan pres desteği düz tam sığırlar üzere arttırma 100 lira bindi verilecek.

Vekâlet kayıt sistemlerine kayıtlı, mahdut içre doğma ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (camız karışma) mevzuatına akla yatkın kesimhanelerde kestiren, Bakanlıkça ırk ve zümre bazında belirlenecek karkas ağırlığı kriterini sağlayıcı 1-200 başlangıç için (200 çıban karışma) efsanevi başına bölüm ve vahit denk üzerinden 500 liralık bindi ödenecek.

ÇOBAN BAŞIN İSTİHDAMINA 12 BİN LİRA BINDI VERİLECEK

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, çoban istihdam desteği, 100 baş ve vücut kurnaz koyun direngen varlığına erbap işletmelere veya çobanlara 12 bin teklik adına ödenecek.

Damızlık kucak-gâvur yetiştiricileri birliklerine uzuv yetiştiricilerin, Vekâlet taşıt sistemlerine mukayyet kurnaz koyun başına 50 liralık, iri gâvur başına 50 liralık, bilgili ankara keçisi başına arttırma 20 liralık, göçkün yetiştiricilerine anaç koyun muannit başına arttırma 2 teklik destek ödemesi yapılacak.

Bir geçmiş yılın bilgili kucak-inat desteğini düz ve tutma yılında deneyli koyun tutturuk sayısını zait işletmelere, ayrımsız önceki yılın kuzu ve oğlaklarının, destekleme yılında iri koyun, aksi vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen artım oranını aşmamak kaydıyla efsanevi başına 200 liralık bindi ödenecek.

İPEK BÖCEĞİ VE TİFTİK YETİŞTİRİCİLERİNE DESTEK

Tiftik ve Yapak Ekincilik Komutan Kooperatifleri Birliği’ne (Tiftikbirlik) ilişkin kooperatiflere, Damızlık Kucak Inatçı Yetiştiricileri Birlikleri’ne veya Bakanlığa mukayyet yün işleme tesislerine üretici makbuzu karşılığında satan ve Moher Vasıta Sistemi (TKS) Olgun Tabanı’na kaydettiren üreticilere cedi tiftiğinin kilogramına 70 lira, sermaye tiftiğin kilogramına 60 teklik, sekunder tiftiğin kilogramına 25 teklik, sözleşmeli üretim kapsamında üretilen tiftiğe da arttırma 10 liralık ödeme yapılacak.

İpek böceği yetiştiriciliğinde ücretsiz çocuk sağlayan Koza Tarım Bey Kooperatifleri Birliği’ne (Kozabirlik), dağıttığı kutu başına 240 lira, ürettiği yaş ipek böceği kozasını Kozabirlik/kooperatifleri yahut hareketlilik alanı kozadan flatürle harir çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına ehil işletmelere satan yetiştiricilere, yaş kozanın kilogramına 160 lira ödeme yapılacak.

BİRLİKLERE ÖRGEN ÜRETİCİLERE ARILI KOVAN BAŞINA 20 LİRA

Bakanlık Arıcılık Taşıt Sistemi’ne mukayyet, dalan birliği düzeyinde örgütlenmiş üretici birlikleri ve/veya yetiştirici birliklerine organ üreticilerine bile arılı kapçık başına 30, örgen olmayanlara 20 lira, Bakanlıktan istihsal izni almış maya ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları maya arı beyi başına 100 liralık destek sunulacak.

Bakanlıkça programlanan aşılama uygulamaları sonrasında oluşan atıklar üzere hayvan sahiplerine, kocabaş efsanevi atıkları amacıyla bin 400 lira, küçükbaş hayvan atıkları amacıyla 250 liralık atılmış desteği, hayvan hastalıkları ile savaşım çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve küpe uygulamaları için uygulayıcılara kocabaş efsanevi başına 2 lira, küçükbaş efsanevi başına ise 1,5 lira bindi ödemesi yapılacak.

ALABALIK İÇİN KİLOGRAM BAŞINA 1 LİRA DESTEK

Su ürünleri desteği çerçevesinde 350 bin kilogram karışma, ala için kilo başına 1 teklik, bakir türlere 3 liralık, sadık cümle üretime 2 lira, kilogram üstü alabalık yetiştirilmesine ve sazana 1,5’ar liralık, midye amacıyla kilo başına 50 kuruş destek sağlanacak.

10 bin adede büyüklüğünde kuluçkalık damızlık ala desteği balık başına 60 liralık, arazi havuzlarda balık yetiştiriciliğine 30 bin kilogram karışma kilo başına 2 lira verilecek.

HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI DESTEĞİ

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi destekleri kapsamında Bakanlıkça meri projeler için yetiştiricilere, büyükbaş koruması üzere hayvan başına 1000 lira, küçükbaş korumaya efsanevi başına 150 teklik, sığır pedigrili korumaya bin 200 liralık, temiz korumaya kovan başına 80 teklik, ipek böceği korumaya kilogramda 170 liralık, reform programındaki kucak, inat ve yavrularına el elinde reform elit sürüde hayvan başına 150 lira, taban sürüde 100 lira, ahali elinde manda ıslahı (bilgili camız), boğa ve yıl ortamında doğuran kart mandaya hayvan başına 2 bin teklik, yıl içre doğurmayan deneyli mandaya efsanevi başına 1200 teklik, damızlığa hasrolunmak için seçilen yerli sığır (düve/tosun) efsanevi başına bin 500 teklik, damızlığa ayrılmayan üzere bin 300 liralık, damızlık erkek materyale (antrenör-teke) efsanevi başına elit sürüde 350 teklik, aya sürüde 250 liralık bindi sağlanacak.

SERTİFİKALI KUMPIR TOHUMU KULLANANA 200 LİRA DESTEK

Yurt içi sertifikalı tohum kullanma desteği çerçevesinde dekara aspir için 10 liralık, kanola amacıyla 30 liralık, süsen üzere 8 teklik, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik amacıyla 50 lira, sıska fasulye, yasmık ve yonca üzere 60 teklik, nohut amacıyla 50 lira, kumpir için 200 lira, fiğ, yemleme bezelyesi, korunga ve soya için 45 liralık, vadi fıstığı için 34 lira ifa gerçekleştirilecek.

Sertifikalı fide/dikme kullanma desteği, antep fıstığı, koz, badem, semavi incir ve aronya için 400 teklik, armut, ayva, elma, kiraz, nektarin, şeftali, erik, sulu zırtlak, mandalina, portakal, kayısı, ekşi kiraz, zeytin, gayrı yemiş türleri ve asık (nar ve muz hariç) amacıyla 280 teklik, sertifikalı çilek fidesi ile bostan tesisi üzere bile dekar başına 400 lira olacak.

Yurt ortamında sertifikalı soy sop üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, sıkı içinde satışını gerçekleştiren, Bakanlık yoluyla izinli tohumculuk kuruluşu akseptans edilen ÇKS’ye mukayyet çiftçilere bu sene ürettikleri muhtelif sertifikalı tohumluklarla otantik/esas ve üstü tohumluklara dahi türüne bakarak kilo başına 0,1-5 teklik yurt içi sertifikalı yavru üretim desteği ödemesi yapılacak.

Sertifikalı aşılı rekiz başına 0,5 teklik, aşısız ağaç başına ise 0,25 lira bindi sağlanacak.

ÇİFTLİK MUHASEBE VERGİ AĞINA KAYITLI 6 BİN İŞLETMEYE, İŞLETME DESTEĞİ

Çiftlik Saymanlik Veri Zıkkım Sistemi’nin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve geçen yıl pusat altına alınan 6 bin işletmeye, pres başına 600 lira ödenecek.

Tarımsal yayım ve müşavirlik desteği adına, Bakanlıkça yetkilendirilerek zirai neşir ve müşavirlik hizmeti sunan başıboş tarım danışmanları ile tarım odası ve yetiştirici örgütlerinde yeryüzü aşkın 5 tarım danışmanı tutmak için istihdam edilen her bir tarım danışmanı üzere 72 bin liralık ödenecek. Ödemeler bedel 2 şerha halinde gerçekleştirilecek.

Share: